عصب کشی در دوران بارداری : عصب کشی یا درمان ریشه تنها راه نجات دندانی است که در اثر عفونت به شدت آسیب دیده و یا دچار آبسه شده است. در چنین شرایطی تنها با عصب کشی دندان میتوان دندان را نجات داده و از کشیدن دندان پیشگیری کرد. اما آیا میتوان عصب کشی را در دوران بارداری انجام داد؟
بسیاری از زنان باردار راجع به پیامدهای عصب کشی دندان ها بر روی جنین در حال رشد نگرانی دارند. معمولا متخصص زنان توصیه میکند کودک در حال رشد داخل رحم را از قرارگیری در مرکز هر گونه خطرات و آسیبها حتی خطرات جزئی، محفوظ نگه دارید. مطمئنترین راه برای حفظ سلامت بارداری در درمانهای دندانپزشکی این است که همه درمانهای دندانپزشکی غیر ضروری به پس از زایمان موکول شود اما متأسفانه عصب کشی برخلاف درمانهایی مانند سفید کردن دندان، درمان دندانپزشکی غیر ضروری محسوب نمیشود بلکه حتی برای سلامت کودک هم که شده باید عصب کشی را انجام دهید.
خطرات و عوارض احتمالی عصب کشی دندان در دوران بارداری
خطرات احتمالی عصب کشی در دوران بارداری مربوط به موارد زیر است:
- عکس دندان – در عکسبرداری پرتوی ایکس (اشعه ایکس) که
برای موفقیت درمان عصب کشی ضرورت دارد، دندانپزشک اطلاعات خوبی راجع به
گستردگی و عفونت و ساختار داخلی و شکل ریشه های دندان به دست میآورد.
بنابراین عکس پرتوی ایکس و هر اطلاعاتی که از طریق آن به دست میآید،
کاملاً ضرورت دارد. به گفتة کالج رادیولوژی آمریکا دوز تشعشع یک عکس پرتوی
ایکس تنها، به قدری نیست که تأثیری بر جنین در حال رشد بگذارد. علاوه بر
این عکس دندانپزشکی به صورت منطقه ای در دهان انجام میشود نه ناحیه شکم.
برای احتیاط بیشتر معمولاً دندانپزشک لباس محافظ پرتوی ایکس به زنان
باردار میدهد تا از نرسیدن تشعشع به ناحیه شکم اطمینان حاصل شود.
یکی دیگر از نگرانیهای بارداری داروهای تجویز شده و مواد شیمیایی مورد استفاده در طول درمان است. - داروی بی حسی – داروی بی حسی که دندانپزشک برای زنان باردار استفاده میکند، مطمئن و بی خطر است. با این حال میزان بی حسی مورد استفاده برای زنان باردار باید در حداقل مقدار ممکن باشد. در صورتی که دوز اولیه داروی بی حسی کفایت نکند، دندانپزشک مقدار آن را بیشتر میکند تا بیمار در طول درمان راحت باشد. تجربه درد باعث افزایش استرس میشود و استرس برای کودک داخل رحم زیانبخش تر از اندک داروی بی حسی است.
- مواد شیمیایی – مواد شیمیایی تمیز کننده مورد استفاده
در طول درمان (معمولاً بلیچینگ یا هیدروکلرید سدیم) و مواد پر کننده دندان
هیچ خطری برای جنین ندارند.
آنتی بیوتیک – تجویز آنتی بیوتیک برای مقابله با عفونت دندان، امری متداول است. دندانپزشک پیش از درمان، در طول و پس از آن نوع مشخصی آنتی بیوتیک (مانند پنی سیلین یا آموکسی سیلین ) که برای زنان باردار بی خطر است، تجویز میکند.
خطرات و عوارض عدم انجام عصب کشی دندان در دوران بارداری
در صورتی که دندانپزشک علیرغم آگاهی داشتن از بارداری شما توصیه میکند عصب کشی انجام دهید، مطمئن باشید خطر موکول کردن عصب کشی به پس از زایمان بسیار بیشتر از خود عصب کشی است. خطر انجام ندادن عصب کشی در بارداری شامل موارد زیر میباشد:
درد – مشکلات دندانی مانند آبسه دندان که نیاز به عصب کشی دارد معمولاً با دندان درد شدید همراه هستند. درد شدید دائمی در دوران بارداری استرس زیادی وارد میکند که تأثیرات منفی بالقوة آن برای مادر و جنین بسیار بیشتر از انجام درمان دندانپزشکی است.
عفونت – مشکل دندانی که نیاز به عصب کشی دارد به معنی عفونت داخل دندان است. در صورتی که عفونت دندان درمان نشود و مدت طولانی به حال خود رها شود، ممکن است در سرتاسر بدن گسترش یافته و به بدن کودک در حال رشد برسد و عوارض جدی ایجاد کند. این وضعیت برای بارداری بسیار خطرناک است.
بهترین روش عصب کشی دندان در دوران بارداری
سه ماهة اول بارداری حساسترین زمان رشد جنین است. بنابراین هر گونه درمان دندانپزشکی غیر اورژانسی نباید در سه ماهه اول بارداری صورت بگیرد بلکه باید بسته به ضرورت، درمان آن را به سه ماهة دوم بارداری موکول کنید تا از خطرات آن در امان باشید. در صورت لزوم دندانپزشک ممکن است دندان آبسه کرده را باز کند تا چرک داخل آن تخلیه شود و درد کاهش یابد و سپس محفظه پالپ دندان را تا حد ممکن تمیز و ضد عفونی نماید. بعدا پس از این که بارداری وارد سه ماهة دوم شد، عکس پرتوی ایکس از دندان گرفته میشود تا عصب کشی تکمیل شود. همین کار را میتوان برای مشکلات دندانی شناسایی شده در سه ماهه سوم بارداری نیز انجام داد به این معنی که در صورت امکان، تکمیل نهایی درمان پس از زایمان انجام شود.
توجه داشته باشید که عصب کشی در بارداری کاملاً مطمئن و بی خطر است و هیچ تأثیر بدی بر جنین نمیگذارد. در صورتی که به دندانپزشک یا هر پزشک دیگری مراجعه میکنید حتماً بارداری خود را به اطلاع او برسانید.
پیشگیری از نیاز به عصب کشی در دوران بارداری
بهترین راه پیشگیری از خطرات و عوارض احتمالی عصب کشی دندان در دوران بارداری، پیشگیری از نیاز به عصب کشی است. ساده ترین راه جلوگیری از نیاز دندان به عصب کشی به صورت زیر است:
- بهداشت دهان را به دقت رعایت کنید. حداقل دو مرتبه در روز مسواک بزنید و یک مرتبه نخ دندان بکشید. از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید.
- رژیم غذایی متعادل و سالم داشته باشید و تا حد امکان مصرف قند و شکر را محدود کنید.
- چکاپهای منظم دندانپزشکی داشته باشید و در صورت لزوم جرم گیری انجام دهید تا از نیاز به درمانهای تهاجمی تر و پیچیده تر و پر هزینهتر جلوگیری شود.
عصب کشی دندان در دوران بارداری به عملیاتی اشاره دارد که طی آن عصب دندان تخلیه و درمان میشود. برخی از زنان ممکن است نیاز به عصب کشی دندان در طول دوران بارداری داشته باشند. اما در مورد صحت و ایمنی انجام این روش در این دوره، هنوز نظرات متفاوتی وجود دارد.
تصمیم گیری در مورد انجام عصب کشی دندان در دوران بارداری بستگی به چند عامل دارد که عبارتند از:
- ماهیت و شدت عفونت یا آسیب دندان: در صورتی که دندان معدوم و خراب باشد و باعث درد و عفونت شده باشد، انجام عصب کشی ممکن است لازم باشد تا عارضه رفع شود.
- میزان بارداری: بارداری در ماههای اولیه خود، از جمله سه ماهه اول، بسیار حساس است. در این دوره، تعداد داروهایی که برای تسکین درد استفاده میشود، محدود است. این داروها ممکن است بر روی رشد و توسعه جنین تأثیرگذار باشند. لذا، اگر ممکن است تا پایان دوران بارداری صبر کرد و عملیات را به تأخیر انداخت، این بهتر است.
- همکاری با دندانپزشک: در صورتی که مشکل دندانی شما نیاز به درمان فوری داشته باشد، مهم است با دندانپزشک خود مشورت کنید. او میتواند شرایط را بررسی کند و تصمیمی بگیرد که بر اساس شرایط خاص شما بهترین گزینه است.
به هر حال، همواره مهم است با پزشک قبل از انجام هرگونه درمان دندانی در دوران بارداری خود مشورت کنید. پزشک شما میتواند شرایط خاص شما را بررسی می کند و بهترین توصیه را بشما خواهد داد.
در مواردی که عصب دندان آسیب دیده و نیاز به عصب کشی دارد، دندانپزشک میتواند روشهای مختلفی را برای انجام این روند در دوران بارداری مورد استفاده قرار دهد. به عنوان مثال، اگر دندان معدوم و خراب است و باعث درد و عفونت شده است، ممکن است لازم باشد عصب کشی انجام شود تا عارضه رفع شود.
با این حال، در طول بارداری، به خاطر تأثیرات ممکن بر روی جنین، باید با دندانپزشک خود مشورت کنید و وضعیت خاص خود را به او بیان کنید. او میتواند پس از بررسی شرایط و مشاوره با شما، تصمیم مناسبی بگیرد.
اگر میتوان درمان دندانی را تا پایان دوران بارداری به تأخیر انداخت، ممکن است این گزینه بهتری باشد، به ویژه در ماههای اولیه بارداری که جنین در مراحل حساس تری قرار دارد. در این مواقع، معمولاً داروهای استفاده شده برای تسکین درد محدود هستند و ممکن است تأثیرات جانبی بر روی جنین داشته باشند.
در هر صورت، مهم است که با دندانپزشک خود مشورت کنید و تصمیم نهایی را در مورد انجام عصب کشی دندان در دوران بارداری با او بگیرید. وی میتواند بر اساس شرایط خاص شما، بهترین روش را توصیه کند و نکات ایمنی را در نظر بگیرد تا سلامت شما و جنین حفظ شود.
آیا میتوانم جزئیات بیشتری درباره دوز پرتوی ایکس استفاده شده در عصبکشی دوران بارداری دریافت کنم؟ چگونه اطمینان حاصل میشود که این دوز برای جنین خطرناک نیست؟
به نظر شما برای یک زن باردار، چه زمانی برای انجام عصبکشی بهتر است؟ آیا در سهماهه دوم ایمنتر است؟
آیا میتوانید توضیح دهید که چرا استرس ناشی از دنداندرد برای جنین خطرناکتر از مصرف داروی بیحسی است؟ پاسخ شما برای فهم بهتر شرایط ضروری است.
ممنون از اطلاعاتی که ارائه دادید. آیا مواد شیمیایی تمیزکننده مورد استفاده برای عصبکشی هیچگونه خطری برای جنین ندارند؟ اطلاعات بیشتری میتوانم دریافت کنم؟
پرسش: در صورتی که عفونت دندان منجر به علائم جدیتر در دوران بارداری شود، آیا اولویت زمانی برای درمان وجود دارد؟
چگونه میتوان اطمینان یافت که داروهای بیحسی استفاده شده در طول عصبکشی به جنین آسیبی نمیزنند؟ لطفا نکات بیشتری در این باره ارائه دهید.
به عنوان یک خواننده عمومی، آیا میتوانید برایم توضیح دهید که چرا عصبکشی در شرایط بارداری به عنوان درمان غیرضروری در نظر نمیگیرد؟
پیشنهاد میشود درمانهای اورژانسی دندانپزشکی در سهماهه دوم بارداری انجام شود. اما آیا میتوانید روشهای پیشگیرانه برای اجتناب از این اقدامات را بیان کنید؟
در صورتی که یک زن باردار نیازی به درمان دندانپزشکی اضطراری نداشته باشد، آیا بهتر است همچنان به معاینههای دورهای ادامه دهد؟ بخصوص در دوران بارداری.
آیا امکان دارد دوز داروی بیحسی در عصبکشی به گونهای تنظیم شود که کمترین خطر را برای جنین به همراه داشته باشد؟ اگر چنین است، توضیحات بیشتری بفرمایید.